Door de versoepelingen in de coronamaatregelen is het mogelijk om alsnog de jaarvergadering te gaan Prolander werkt aan de ontwikkeling van de nieuwe natuur rond het Mantingerzand. Er zijn in de a

Persbericht

1 maart 2022

Verdiepingscursus hoogstamfruitbomen snoeien

Landschapsbeheer Drenthe organiseert op zaterdag 12 maart (in Nieuw Balinge) en zaterdag 26 maart (in Gasselternijveenschemond) een verdiepingscursus over het snoeien van hoogstamfruitbomen. Het snoeien van fruitbomen is een vak apart, goede kennis en voorbereiding is zeer aan te raden. Heeft u al enige ervaring met snoeien, maar loopt u tegen bepaalde vragen aan of wilt u uw kennis opfrissen? Meld u dan aan voor de verdiepingscursus via de website van Landschapsbeheer Drenthe. 

In de eerste jaren na de aanplant van de fruitboom is het belangrijk om de boom de juiste vorm mee te geven. Dit bevordert de groei van de boom en daarmee de ontwikkeling van de vruchten. Vanaf een bepaalde leeftijd heeft de boom de juiste vorm en is het beheer meer gericht op de veiligheid en vitaliteit van de boom. De verdiepingscursus is bedoeld voor mensen met (enige) ervaring en kennis hebben van het snoeivak. Het inbrengen van vragen en eventuele problemen is onderdeel van de cursus en dienen op voorhand te worden gestuurd naar [email protected]. Tijdens de cursus worden er een aantal ingezonden voorbeelden besproken.

Cursus
De cursus wordt gegeven door Karin Edens van snoeibedrijf De Boomgaard. Tijdens de snoeicursus wordt er ingegaan op mogelijke plagen, ziektes en bemesting. Deelnemers krijgen een verdieping in de theoretische achtergronden van het snoeien en ontvangen praktische tips voor thuis. De cursus is een dag en wordt op twee verschillende momenten georganiseerd. De eerste cursus staat gepland op zaterdag 12 maart in Nieuw Balinge. De bomen die tijdens de praktijkles worden gesnoeid, gaan al een aantal jaar mee en zijn circa 13 jaar oud. De tweede cursus wordt op zaterdag 26 maart gegeven in Gasselternijveenschemond. Dit zijn 25 jaar oude bomen die nog niet eerder zijn gesnoeid. Op deze locatie leert u onder andere meer over achterstallig onderhoud.

Programma
09.30 uur: Ontvangst met koffie en thee
10.00 uur – 12.00 uur: Praktijkles
12.00 uur – 12.30 uur: Pauze
12.30 uur – 14.00 uur: Vervolg praktijkles

Aanmelden
U kunt zich via de website van Landschapsbeheer Drenthe (www.lbdrenthe.nl) aanmelden voor één van de cursussen. Het aanmeldformulier vindt u in de agenda. Deelname aan de cursus is gratis voor vrijwilligers van Landschapsbeheer Drenthe. Bent u geen vrijwilliger en wilt u zich niet aansluiten bij een vrijwilligersgroep of bewonersinitiatief? Dan wordt er eenmalig € 35,00 in rekening gebracht. Deze bijdrage is inclusief koffie/thee, lunch, gereedschap en cursusmateriaal. Per cursus geldt een maximaal aantal deelnemers van 20 personen.

– einde persbericht –

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Marjon Rijlaarsdam
T 0592 – 316 616 (algemeen)                                                 

E [email protected]